Birkelandsskogen til Røde Kors hytten

Tur nr. 1- 20. september 2016

Anker med hakekors funnet ved et nedlagt gårdsbruk i Birkelandsskogen, Fana. Foto: Helge Arntsen

Denne gangen var det oppmøte ved Ytrebygda kirke i Blomsterdalen. Været var veldig bra for å være så sent på høsten, strålende sol og sommerlig temperatur. Tilsammen 13 deltakere hadde funnet veien gjennom rundkjøringer og ukjente veier i Fana og Ytrebygda.

Første stopp var ved et nedlagt gårdsbruk i Klettevegen hvor vi så på et ganske stort anker fra krigens dager. Det var støpt inn hakekorsmerke på ankeret, så det var ganske sikkert fra krigens dager. Det som vi vet med sikkerhet er at det ble tatt opp fra bunnen i Dolviken i Fana etter krigen og at det ca. 4 tonn tunge ankeret ble fraktet til sin nåværende plassering ved hjelp av en diger kranbil. Men hvilken båt det kan ha tilhørt er foreløpig ikke brakt på det rene. Spørsmålet er sendt videre til Sjøfartsmuseet og Forsvarsmuseet, men foreløpig er det ikke kommet noe svar.

Turleder trodde en stund at det kanskje kunne være fra den lette krysseren "Køningsberg", som ble bombet i senk 10. april 1940 ved Skoltegrunnskaien i Bergen og som etter krigen ble hugget opp i Bergensområdet. Men etter å ha studert bilder av båten da den var i tjeneste, ser vi jo at ankrene til den har en litt annen fasong.

Ferden gikk videre gjennom Birkelandsskogen på breie tømmerveier, så det var lett å ta seg frem. Dette er nå blitt et populært turområde både for tobeinte og firbeinte.

Turdeltakerne tar seg frem gjennom Birkelandsskogen på de breie tømmervegene som er anlagt der, og bakom suser skogene. Håkon Tvedt fremme til venstre i rød trøye. Foto: fru Bolstad.
Interiørbilde fra den stillige Røde Kors hytten på Grimseid. Reidun i lys t-skjorte var mester for steking av sveler. Ellers fra venstre dagerns turleder Svein J. Sandal, Egil Mollekleiv (kommandørkaptein), Leif Hitland og Håkon Tvedt.

Nærmere Grimseid kom vi over på asfalt, men her ute er det lite biltrafikk så vi hadde veien for oss selv. På denne siste etappen dukket det opp et og annet beboelseshus, og et av dem skal ha tilhørt en av Ylvis brødrene.

Så var vi fremme ved Røde Kors hytten "Kvila" på Grimseid og den bærer sitt navn med rette. Her var det godt å være, stilig interiør og flott terasse og fin utsikt over sjø og landskap. Her var stedet man kunne hvile. Dagens høydepunkt sto en av deltakerne for. Reidun stekte velsmakende sveler på takke, som kunne nytes med rømme og syltetøy. Et populert innslag!

Turdeltakerne samlet på terassen utenfor Røde Kors hytten "Kvila" på Grimseid klar til avmarsj. To av deltakerne hadde allerede lagt i vei og derfor ikke med på bildet. Foto: fru Bolstad. (klikk på bildet for å gjøre det større).
Brigadeveteranene studerer den gamle kanonen, som tydeligvis har sett bedre tider. Godt å vite at en representant fra Universitetet i Bergen som vil forsøke å finne ut av dens liv og lagnad. (klikk på bildet for å gjøre det større).

På veien tilbake kom vi forbi enda et krigsminne, men av noe eldre årgang. En gammel kanon som kanskje stammer fra begynnelsen av 1800 - tallet. Den skal ha blitt funnet innstøpt i en kai og brukt som fortøyningspåle. Snakk om nedtur. Men nå skal vistnok en ansatt på UiB forsøke å nøste opp denne historien. Så kanskje får vi vite mer med tid og stunder.

Tilbake på parkeringsplassen ved Ytrebygda kirke var alle enige om at det hadde vært en fin tur. Heldig med været og ingen skadde. Hva mer kan man forlange.

Takk til fru Bolstad for fine bilder. 🙂

Nyeste kommentarer

17.11 | 12:13

GMC-lastebilen ser ut til å tilhøre 2. bataljon på Skjold. Her er visst et hjulskift på gang. Det ser også ut til at dette er under en permisjonstransport?

01.11 | 16:18

Ja, det stemmer. Bildet viser pasient Ove Kobberltvedt på sykestua i Skjold Garnison, Maukstadmoen 1961. Er tatt med i boken vår "Minner fra Brig N"

31.10 | 14:26

Dette bildet ser ut til å være fotografert på Skjold, Maukstadmoen. Siste årene på 50-tallet, eller tidlig 60-tall?

11.10 | 09:22

Hei Ole-Jørgen! Ja, postadressen din har jeg fra før, så den skulle være i orden.
Men jeg tror den nye formannen - Einar D - bruker sms i stedet for e-mail