Oversiktsbilde av Herdla. Helt øverst til høyre den flate valen der flyplassen lå. Den var viktig i forsvaret av ubåtbyen Bergen. Herdla Fort med torpedobatteriet øverst til venstre. Herdla kirke - den hvite bygningen -nederst fikk store skader. Tyskerne sprengte vekk tårnet da de var redde for at det kunne fungere som landemerke for bombefly som kom fra Storbritannia. Tyskerne benyttet også kirken til ammunisjonslager og hestestall. Under gulvet ble det gravet nedgang til et tunnelanlegg som gikk tvers over øya, blant annet under store deler av gravplassen.
av Svein J. Sandal
Helt ytterst på Askøy ligger moreneøya Herdla. Det åpne og lett tilgjengelege landskapet gjør
øyen til et flott turmål. Under krigen var den tyske okkupasjons-makten veldig aktiv her ute. Området ble kalt «Festung Herdla», og alle sivile (115 i alt)
måtte i løpet av krigen flytte fra øya.
Tirsdag 7. juni 2016 gikk turen til Brig N veteranene til Herdla. Fra hovedvei er det skilt mot Herdla Fort der turleder Ole Jørgen Garmann møtte oss på parkeringsplassen. Tilsammen 15 deltakere hadde møtt frem denne fine sommerdagen.
Turen startet herfra og videre på gruset tursti og i terrenget. Langs ruten var det mange rester etter 2. verdenskrig, bunkere og kanonstillinger.
Det ble en interessant tur i det fine sommerværet. Naturen
her ute er vakker og med en fantastisk utsikt over hav, fjord og fjell. Fuglereservatet på Herdla er viden kjent, men denne dagen var det imidlertid selve fortet og de mange krigsminnene som var tema.
Turleder Ole Jørgen Garmann som kjenner både området og den lokale krigshistorien godt, kunne berette mange interessante detaljer
fra tiden denne fredelige pletten var en viktig del av tyskernes "Festung Norwegen". Herdla flyplass ble bygd av tyskerne, den flate Herdlevalen egnet seg godt til å bygge en flybase. De bygde også opp Herdla fort med heeresküstenbatterie Gavlen og senere torpedobatteriet Hjelte (1944).
Noe av området på Herdla ble etter krigen tatt i bruk av det norske forsvaret, og det ble bygd flere nye forsvarsanlegg der. I perioden 1994-2001 fungerte Herdla som øvingsfort for Kystartilleriets undervannsforsvar.
Turlederen kunne imidlertid fortelle
at denne aktiviteten tok brått slutt i 2007 da omstruktureringen av Forsvaret førte til nedleggelse av Kystartilleriet etter at det året før var investert for mange milioner i nytt utstyr.
Dette la imidlertid ikke noen demper på humøret til Brigadeveteranene. Forsvarspolitikken veier er av og til uransakelige og det er antagelig lite vi kan gjøre med den. Brigadeveteranene
gjennomførte turen i fin stil og uten gangsperr denne gangen. Før oppbrudd på parkeringsplassen og hjemreise ble vi enige om at vi måtte ta flere turer til Herdla for å få med alt dette stedet kan tilby av natur og krigsminner.
Kanskje allerede til høsten?
Takk til turleder Ole Jørgen Garmann for en fin tur!
🙂