Tur til Arboretet og Milde

Sanholna i Arboret. Tidl. landsted til fotograf Helgesen, Bergen. Gitt som gave til Friluftsrådet og er nå åpent for allmenheten.

Tur til Arboretet og møte med kulturbonden Johannes Møllerup

Noen av deltakerne tilbake på parkerings-plassen på Dalsmyra etter endt tur. Helt til venstre komandørkaptein Egil Mollekleiv, tidl. sjef på KNM "Norge". Klikk på bildet for å gjøre det større.

av Svein J. Sandal

Turen tirsdag 5. april gikk denne gangen til Det Norske Arboretet, som ligger på Milde 23 km sør for Bergen sentrum. Området er på hele 600 mål og inneholder store plantesamlinger og friluftsområder. Her finner en 5000 planteslag fra hele verden, historiske hageplanter og nyttevekster og Norges største rosesamling og Nordens største rhododendronsamling. Gode grusveier binder de forskjellige områdene sammen.

Det var tilsammen 15 fremmøtte som startet fra den store parkeringsplassen til arboret. Det ble en rolig rusletur i det fine vårværet. Turen varte ca. 1,5 timer og på såpass kort tid er det ikke råd å få med seg alt, men vi besøkte i alle fall det idyliske friluftsområdet Sandholna, naturperlen Grønevika og krokushagen til Herregården på Milde, der munkene holdt til helt til senmiddelalderen.

Høydepunktet var vel likevel besøket hos den meget allsidige "kulturbonden" Johannes Møllerup på bnr. 3 på Milde. Arbeidet med omfattende rehabilitering og modernisering av den gamle løen er nå vel gjennomført og her rastet vi. Johannes er både flink tømrer og treskjærer og en god del av arbeidet har han gjort selv. Gården har vært i familiens eie i vel 200 år, men de eldste delene av løen er fra 1700 tallet. I tillegg til omvisning og historikk, var det også musikalsk innslag. Ektefellen Anne Marie sang en fin gammel skillingsvise og Johannes spilte noen melodier på et litt uvanlig instrument - bygningssag. Han kunne fortelle at han tilogmed hadde spilt på dette instrumentet sammen med Hamre/Fiflett i Royal Albert Hall i London og Griehallen i Bergen. 

Stor takk til Johannes og Anne Marie for en fin opplevelse. Det virket også som om deltakerne på turen var fornøyde.

 

 

Mølleruptunet på Milde. Den ombygde løen til høyre på bildet.
Johannes Møllerup spiller "Ut mot havet" på bygningssag.
Johannes Møllerup til venstre på bildet forteller om arbeidet med å bygge om den gamle grindbygg løen sin til et nytt og flott kulturhus.

Nyeste kommentarer

17.11 | 12:13

GMC-lastebilen ser ut til å tilhøre 2. bataljon på Skjold. Her er visst et hjulskift på gang. Det ser også ut til at dette er under en permisjonstransport?

01.11 | 16:18

Ja, det stemmer. Bildet viser pasient Ove Kobberltvedt på sykestua i Skjold Garnison, Maukstadmoen 1961. Er tatt med i boken vår "Minner fra Brig N"

31.10 | 14:26

Dette bildet ser ut til å være fotografert på Skjold, Maukstadmoen. Siste årene på 50-tallet, eller tidlig 60-tall?

11.10 | 09:22

Hei Ole-Jørgen! Ja, postadressen din har jeg fra før, så den skulle være i orden.
Men jeg tror den nye formannen - Einar D - bruker sms i stedet for e-mail